2013-08-31

Marinuotos keptos paprikos

PRIEŠISTORĖ

Dedikuojama mielai mano dukterėčiai Sandrai - ačiū už 15 kg paprikų :D
Labai man šitos paprikos patiko, jau antrus metus iš eilės darausi (iš knygos "Metai Beatos virtuvėje"). Užsimanot ko nors pikantiško arba užgriūna kokie nelaukti svečiai su buteliu vyno, tai tiesiog užsidedant ant kokios čiabatos ar bagetės tokį marinuotą keptos paprikėlės gabaliuką ir ko čia labai daugiau norėti. O jei tikrai daugiau imasi norėti, tai toje pačioje knygoje yra apalpimo verti cukinijų suktinukai su tokiomis paprikomis ir ožkos sūriu bei karamelizuotais graikiniais riešutais (reiks būtinai kada nors įamžinti ir čia įsikelti - labai jau dažnai prireikia detalaus recepto...).
Dėl išsilaikymo. Pernai visą laiką laikiau šaldytuve, tai man viskas ok, o vat draugei neišsilaikė - padarė prielaidą, kad per daug prikišo į stiklainius, o aš iš pusės normos buvau sukišus į vieną 0,65 l stiklainėlį. Šiemet ne iš karto dėjau į šaldytuvą, iš visos normos paprikomis užpildžiau 4 puslitriukus ketvirtadalį paliekant vietos (ir užpyliau iki viršaus marinatu, aišku), tai vienas indelis poros savaičių neišgyveno, visus kitus dėl visa ko įkišau į šaldytuvą. Tai gal visgi reiktų puslitriukus pasterizuoti 15 min. Bet nepaisant viso to, vis tiek kitais metais darysiu :)

RECEPTAS (4-5 puslitriukai)
  • 2 kg paprikų (man tilpo į vieną skardą);
Marinatui:
  • 500 ml vandens;
  • 220 ml baltojo vyno acto (su 9% tokio kiekio būna aštroka, tai reiktų skiesti arba mažiau pilti);
  • 2 v. š. cukraus;
  • 1 v. š. druskos;
  • 10 kvapniųjų pipirų;
  • 4 skiltelės česnako;
  • 2 lauro lapai;
  • 250 ml aliejaus.
Paprikas nuplauti ir sudėti į skardą. 200° C orkaitėje kepti 30 min., tada sumažinti iki 180° C ir dar kepti 10 min. Tada ištraukti, sukrauti į kokį dubenį ar puodą ir sandariai uždaryti ar uždengti maistine plėvele ir kokias 10 min. palaikyti, kad pašustų ir odelė lengviau nusiimtų. Išimti kotelius, išvalyti sėklas, supjaustyti į keturias dalis (galima ir nepjaustyti, bet prieš paruošiant kokį užkandį, būna mažiau terlionės) ir nulupti odeles (man šita dalis yra tikra kankynė, bet vis tiek kankinuos, nes rezultatas labai patinka).
Marinatui viską, išskyrus aliejų, užvirinti ir kelias minutes pavirti. Supilti aliejų ir dar keletą minučių pavirti.
Paprikas dėti į iškaitintus stiklainius, užpilti karštu marinatu ir užsukti. Skanaus!

P. S. Knygoje "Kaupiame atsargas" siūlo marinuotų keptų paprikų receptą, kur paprikas apkepa tiesiog keptuvėje aliejuje, marinuoja neluptas, pila tik 50 ml acto (kaip suprantu 9%), 200 ml aliejaus, o vandens, druskos ir cukraus - tiek pat, kiek ir šitame recepte. Gal reiks ir taip pabandyt.

REZULTATAS


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą