2013-08-23

Pomidorų padažas

PRIEŠISTORĖ

Kažkokia gera vasara, visi tik agurkus, pomidorus, paprikas, čiliukus neša, veža, dovanoja, siūlo. Nu labai smagu. Dar smagiau juos sėkmingai realizuoti kaupiant atsargas žiemai, pavyzdžiui, pomidorų padažo pavidalu. Vienas iš variantų (ne visai pomidorinis, bet labai geras) - jau minėta "adžika" nelabai adžika, bet tikrai skanus daiktas. Be jos šiemet pirmą kartą išbandžiau dar tris skirtingus pomidorų padažus ir negalėčiau net nuspręsti, kuris geriausias. Ir skirtingi, ir panašūs, ir gardūs, ir tikrai nesigailiu, kad kurį nors viriau. Ir kitąmet (ar dar kam pomidorų užvežus ir šiemet) vėl virsiu virsiu visų (ir dar naujų, aišku, bandysiu), nes gi įvairiau - įdomiau :) Tai pradžiai toks gan tradicinis pomidorų padažas su actu, Neringos bloge pavadintas pomidorų tyre žiemai (tik aš gaminu, kaip man patogiau, nemanau, kad labai skonis dėl to skiriasi).

RECEPTAS (turėtų gautis virš 2 l, nes man iš ketvirtadalio gavosi gal kiek daugiau nei puslitriukas)
  • 4 kg pomidorų;
  • 1 kg paprikų (pageidautina raudonų, kad padažas dar raudonesnis būtų);
  • 3 svogūnai;
  • aliejaus kepimui;
  • 1 česnakas;
  • 100 g acto;
  • 3 v. š. druskos;
  • 4 v. š. cukraus;
  • maltų juodųjų pipirų.
Pomidorus 5 min. pavirti, tada pertrinti per sietelį, kad atsiskirtų sėklytės ir odelė. Paprikas ir svogūnus sumati mėsmale (galima pomidorus blanširuoti, t. y. užpilti verdančiu vandeniu, kelias minutes palaikyti, tada užpilti šaltu vandeniu - taip lengviau nusilups odelė; tada supjaustyti kubeliais ir troškinti su kubeliais pjaustytomis paprikomis ir smulkiai pjaustytais svogūnais, kuriuos kartu reiktų prieš tai trumpai pakepinti aliejuje). Į puodą (geriau platesnį, kad greičiau nugaruotų vanduo ir padažas greičiau sutirštėtų) pilti šiek tiek aliejaus ir jame patroškinti svogūnų ir paprikų tyrę, tada supilti pomidorų tyrę ir virti vis pamaišant iki norimo tirštumo (viriau apie 1 val.). Tada spausti česnaką, pilti actą, dėti druskos, cukraus, pipirų ir dar 5-10 min. pavirti (jei daržovės buvo pjaustomos, o ne mėsmale sumaltos, galima viską pertrinti per sietelį ar blenderiu, kad padažas būtų vientisas, tik po to vėl reiktų tyrę užvirinti). Supilstyti į iškaitintus stiklainius, užsukti dangtelius, apversti, apkloti šiltai, palikti atvėsti, o po to išnešti į rūsį žiemavoti. Skanaus!

REZULTATAS


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą