2017-11-28

Moliūginiai keksiukai su džemu

PRIEŠISTORĖ

Kai tik paragavau šitų Nidos keksiukų, apėmė jausmas, kad skonis labai savotiškas (bet geras!) ir jau esu kažką panašaus valgius. Po to prisiminiau, kad ragaujant moliūgų ir varškės apkepą (receptas irgi iš tos pačios Nidos lobynų), jau turėjau skanią galimybę įsitikinti, kad apelsinas tiesiog pakelia moliūgą į kitą lygį :) Geras būdas sunaudoti moliūgą (tuo pačiu ir pasiruošti moliūgų tyrės užšaldymui).

RECEPTAS (man gavosi 40 mažesnių nei standartiniai, bet ne pačių mažiausių keksiukų)
  • 300 g kepto moliūgo tyrės*;
  • 1 apelsino nutarkuota žievelė ir 50 ml sulčių;
  • 100 ml pieno;
  • 2 kiaušiniai;
  • 150 g cukraus;
  • 100 g sviesto;
  • 250 g miltų (man prireikė pora šaukštų mažiau, nes moliūgų tyrė gavosi labai tiršta, nors ir visai nevarvinau - matyt, tai priklauso nuo moliūgo rūšies);
  • 1 v. š. krakmolo;
  • 2 a. š. kepimo miltelių (netyčia pritrūkau, dėjau 0,5 a. š. sodos ir tiko, nesijautė kepiny);
  • žiupsnelis druskos,
  • džemo (naudojau obuolių ir svarainių - labai tiko; Nida siūlo slyvų).

*Moliūgą su žieve, bet be sėklų, supjaustyti stambiais gabalais, sudėti į kepimo indą ar skardą ir kepti 190 °C temperatūros orkaitėje maždaug 30-40 min (o gali prireikti ir valandos - priklauso nuo moliūgo rūšies) arba kol visai suminkštės. Tada žieves nupjaustyti, o moliūgą pertrinti, kad gautųsi vientisa, glotni masė. Galima dar sietelį iškloti marle, supilti tą masę ir palikti, kad kuo daugiau išvarvėtų skysčio ir tyrė būtų labai moliūgiška. Moliūgų tyrę galima iškart naudoti, gali kelias dienas šaldytuve pastovėti, galima ir užšaldyti.

Moliūgo tyrę sumaišyti su apelsino sultimis, žievele ir pienu. Kiaušinius išplakti su cukrumi, supilti atvėsintą tirpintą sviestą, po to - moliūgo masę. Miltus, kepimo miltelius, druską bei krakmolą sumaišyti ir suberti į tešlą. Išmaišyti iki vientisumo.
Nedidelių keksiukų formelėse išdėlioti keksiukų popierėlius. Paskirstyti tešlą. Į kiekvieną būsimą keksiuką dar dėti po šaukštelį džemo ir kepti iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min arba kol keksiukai gražiai pagels ir įbestas medinis pagaliukas bus sausas. Skanaus!

REZULTATAS


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą